Restauracja ratuszowa
Twoja przeglądarka nie ma zainstalowanej wtyczki FLASH

Szampany I Wina Musujące

Dom Pérignon

Francja Moet & Chandon

Kompozycję win Dom Pérignon wlewa się do butelek i dodaje niewielką ilość drożdży oraz cukru. Po zakorkowaniu zaczyna się proces powtórnej fermentacji, w wyniku którego wytwarzają się charakterystyczne pęcherzyki powietrza (bąbelki). Po minimum sześcioletnim okresie dojrzewania w piwnicach, kiedy w wyniku wielokrotnych degustacji dany rocznik Dom Perignon jest uznany za gotowy do opuszczenia piwnic, partia butelek zostaje przygotowana do sprzedaży. Dom Perignon jest doskonały do celebrowania wszelkich wyjątkowych okazji. Aromaty białej brzoskwini, cukrowanej limonki, wanilii, pralinek i białego pieprzu oddają pełnię i bogactwo smaku Dom Pérignon.

Jansson-Baradon – Brut

Francja Szampan

Nierocznikowy, klasyczny brut, który perfekcyjnie wyraża styl domu Jansson – Bardon z dominującą nutą chardonnay, z delikatnymi refleksami jasnego złota , świeży i delikatny, obdarza nas subtelnymi wrażeniami cytrusów i białych owoców

Canalas & Nubiola Brut Cava

Hiszpania Cava

40% Parellada, 35% Macabeo, 25% Xarel’lo. Lekko wytrawna Cava ceniona ze względu na swą intensywną świeżość. Wysoka zawartość winogron Parellada nadaje subtelny, intensywny, owocowy aromat. Promienny, jasnożółty kolor. Delikatna, trwała pianka. Na podniebieniu świeży i lekki smak, z eleganckim i długim zakończeniem. Posiada owocowy smak i wybitnie świeżą nutę końcową. Potrawy: aperitif, owoce morza, ryby, zakąski

Wytrawne, delikatne, subtelne, białe

Chablis AOC

Chablis, Clotilde Davenne Burgundia Francja

Klasyczne Chardonnay z ojczyzny win tworzonych z tego szczepu. Klarowna, złoto – żółta barwa wina charakteryzującego się aromatem białych kwiatów i świeżych owoców, głównie brzoskwini. W tle wyczuwalne suszone owoce, orzechy i nuty mineralne. Potrawy: owoce morza, pasztety, ryby, sery, warzywa, wędliny

Bourgogne Blanc AOC

Bourgogne, Clotilde Davenne Burgundia Francja

Barwa, słomkowa z jasnymi zielonkawymi refleksami o aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych połączonych ze słodką nutą ananasa Wytrawne, pełne, długie.. Jest doskonała propozycją jako aperitif lub jako towarzysz lekkich przekąsek z ryb i szparagów.

Agustinos Sauvignon Blanc Estate

Bio Bio Valley, Corpora Winery Chile

100% Sauvignon Blanc. Wino jest połyskliwe o jasno – żółtej barwie. Bardzo świeże, z nutami mineralnymi i owoców cytrusowych. W ustach delikatne i orzeźwiające. Potrawy: białe mięso w sosach.

Wytrawne, nuty ziołowe, aromatyczne, białe

Chablis 1er Cru Montmanis AOC

Chablis, Clotilde Davenne Burgundia Francja

Barwa klasycznego Chardonnay mieni się złoto – zielonymi refleksami. Eleganckie i złożone z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami brzoskwini i nutami roślinnymi, oraz mineralnymi. W ustach okrągłe, maślane, kwiatowe z długim finiszem. Potencjał leżakowania wynosi do 10 lat. Potrawy: owoce morza, pasztety, ryby, sery, warzywa, wędliny.

Pinot Grigio Corte Giara ’06

Corte Giara/Allegrini Włochy

100% Pinot Grigio. Kolor słomkowo – żółty z refleksami w kolorze miedzi. Aromat intensywny, z delikatnymi nutami białych kwiatów, miodu, dojrzałych gruszek i skórki chleba. W ustach jest przyjemne, świeże i zharmonizowane. Wytrawne ale aksamitne, okrągłe i pełne. Doskonały aperitif oraz dodatek do białych ryb, delikatnych mięs i wędlin.

Orvieto Ruffino DOC ’06

Orvieto Classico D.O.C., Ruffino Włochy

Grechetto 50%, Procanico 30%, Verdello 10%, Canaiolo bianco 10%. Region został nazwany od miasta Orvieto, jednego z najpiękniejszych miast w Umbrii. Wino w tym regionie uprawiane jest od czasów starożytnych. Barwa jest jasno – słomkowa. Aromaty bardzo świeże, kwiatowe, w których dominują białe róże i tulipany uzupełnione o owocowe nuty zielonego jabłka i cytryny.

Nottage Hill Chardonnay South Eastern

South Eastern, Hardys Australia

100% Chardonnay. Wino nazwane na cześć Thomasa Nottage, który przez ponad 60 lat zarządzał jedną z winnic Thomasa Hardy, położoną w dolinie McLaren. Wyczuwalne aromaty melona, brzoskwini i kwiatu cytryny. W ustach złożone, maślane i owocowe. Potrawy: aperitif, makarony, owoce morza, ryby, zakąski.

Lekkie, delikatne, czerwone

Merlot Vin de Pays D’OC

Domaine des Cres Ricards Langwedocja Francja

100% Merlot o przyjemnej, rubinowej barwie, aromatach czerwonych owoców i czarnej porzeczki z lekko wyczuwalnymi nutami zwierzęcymi Potrawy: jagnięcina, pasztety, sery, wieprzowina, wołowina

Bourgogne Pinot Noir AOC

Burgogne Les Tamps Clotilde Davenne Francja

Doskonałe Pinot Noir potężnych aromatach wiśni ,jeżyn jak również drewna cedrowego. Znakomicie zrównoważone, na długo pozostawia smak syropów owocowych i łagodnych przypraw Potrawy: idealne do potraw z dziczyzny, sery, wołowina

Merlot East Coast House of Nobilo

Constellation Nowa Zelandia

100% Merlot. Ma barwę ciemnej śliwki z purpurowymi refleksami. Dominują dojrzałe owoce leśne, wiśnie i porzeczki z akcentami korzennymi, ziemistymi i pieprzu. W ustach pojawiają się akcenty cynamonu i tytoniu.

Średnio - intensywne, owocowe, czerwone

L’Ecuyer du Moulin AOC

ACO Haut - Medoc Bordeaux Francja

Wino dojrzewa przez 6 miesięcy w dębinie. Głęboka, ciemnoczerwona barwa z purpurowymi refleksami. Przydymiony nos z dojrzałą wiśnią, jagodą i dobrze komponującymi się przyprawami, m.in. pieprzem i cynamonem. W ustach dobrze zrównoważone alkohol, taniny i owoce.

Cotes du Rhone Rouge

A.C. Cotes du Rhone Francja

Grenache 60%, Syrah 30%, Mourvedre 10%. Głęboka, czerwono – granatowa barwa z fioletowymi refleksami. Owoce, jakie dominują w aromacie to czarne porzeczki, truskawki i maliny, uzupełnione o nuty mięty. W ustach ciekawe zestawienie dojrzałych owoców, słodkich przypraw, np. wanilii, zakończone smakiem opiekanego chleba.

Stamp of Australia Shiraz Cabernet Sauvignon

South Eastern, Hardys

Wino czerwone powstałe z połączenia szczepów Shiraz i Cabernet o ciemnej, szkarłatnej barwie. Intensywny aromat malin i wiśni, dzięki Shiraz oraz czarnej porzeczki, mięty i capsicum (odmiany pieprzu uprawianej w krajach Nowego Świata), który zawdzięcza Cabernet Sauvignon.Wino delikatnie starzone, aby wydobyć bogactwo owocowych aromatów i pełny zrównoważony smak. Korzenne, pikantne, dojrzałe, czerwone

Chateau Du Moulin Rouge

AOC Haut – Medoc Bordeaux Francja

Wino pochodzi z rodzinnej posiadłości Ciemno-wiśniowa barwa, nos owocowy z elementami piżma, dominują świeże , czerwone owoce wiśni, żurawiny. W ustach dobry atak, okrągłe, owocowe, z delikatnymi taninami, dobrze zrównoważone.

Riserva Ducale Ruffino

Chianti Classico D.O.C.G., Ruffino Włochy

Wino produkowane od 1927 roku. 90% Sangiovese, 10% czerwone odmiany uprawiane w Chianti Classico (Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot). Barwa rubinowa z fioletowymi odcieniami. Aromat zdominowany przez owoc wiśni, zapach pudełka po cygarach, ziaren białego pieprzu, róży i krzesiwa. Aksamitne taniny i wachlarz owoców to nuty smakowe wyłaniające się w pierwszym rzędzie. Następnie pojawiają się smaki kakao i goździków, oraz długo utrzymujące się w ustach rozmaryn i figi. W dębie dojrzewa przez 24 miesiące, przez 6 miesięcy leżakuje w butelce.

ZISOLA ’06

Sicilia I.G.T.Mazzei Włochy

100% Nero d’Avola. Ma intensywną purpurowo – czerwoną barwę z fioletowymi odcieniami. Bogaty i złożony bukiet, w którym dominują owoce, m.in. śliwki. W ustach wyczuwalna elegancja i koncentracja. Ma bardzo długi finisz. Dojrzewa 10 miesięcy w 225 – litrowych beczkach z dębu francuskiego. Potrawy: drób, makarony, pasztety, sery, wołowina

Agustinos Carmenere Reserva

Curico Valley, Corpora Winery Chile

100% Carmenere. Kolor intensywny, rubinowo – czerwony. Wino ma przyjemne aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, drewna dębowego, korzeni i przypraw. 50% wina leżakuje przez 9 miesięcy we francuskim dębie. Potrawy: dziczyzna, jagnięcina, sery, wieprzowina, wołowina

Nottage Hill Shiraz South Eastern

South Eastern, Hardys Australia

100% Shiraz. Ma barwę ciemnej śliwki. W bukiecie ujawniają się jagody, śliwki i czarny pieprz. W ustach śliwka, czekolada i pieprz równoważone są miękkimi taninami.

Intensywne, skoncentrowane z nutami dębu

Chateuau de Ferrand Saint – Emilion Grand Cru

AC Saint Emilion Grand Cru Bordeaux Francja

Głęboka, rubinowo – purpurowa barwa, wyraźnie wyczuwalna nuta dębu, wachlarza dojrzałych owoców i tanin Aromat: jagód i owoców pestkowych (głównie śliwek, moreli i wiśni), przepleciony zapachem lukrecji i tytoniu Smak: pełny, dobrze zbudowany, ze zbalansowanymi taninami i długim, owocowym posmakiem

El Coto Rioja Reserva

Rioja reserva Hiszpania

Klasyczna “rioja” starzona najpierw 12 miesięcy w beczkach potem 24 miesiące W butelkach. Delikatny i subtelny bukiet kontrastuje z pełnym smakiem dojrzałych czerwonych owoców i tanin. Wino pełne i eleganckie, bogate w aromaty dębu icedru Potrawy: dziczyzna, jagnięcina, wieprzowina, wołowina u

Agustinos Cabernet Sauvignon Gran Reserva

Aconcagua Valley, Corpora Winery Chile

100% Cabernet Sauvignon. Głęboka rubinowo – czerwona suknia. Bardzo ciekawy nos z nutami czekolady, dojrzałymi czerwonymi owocami i przyprawami. W ustach długo pozostaje smak czekolady i owoców. Całość wina dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach z francuskiej dębiny.

WINA NA KIELISZKI

Fontaniles Balnc VDP Francja

Francja Langwedocja

Fontaniles Rouge VDP Francja

Francja Langwedocja

Fontaniles Rose VDP Francja

Francja Langwedocja